Kategorier

Avanza vs Nordnet – Vilket verktyg är bäst 2021?

Besökarnas betyg om guiden:

[site_reviews_summary assigned_to=”324″ hide=”bars,if_empty,rating,summary”]

Avanza vs Nordnet. *Uppdaterad Mars 2021.

Den här guiden kommer jämföra Avanza vs Nordnet. Vilken plattform är bäst för att köpa aktier och fonder 2021? Vad är egentligen skillnaderna mellan aktörerna? 

Avanza startade verksamheten 1999 med affärsidéen att erbjuda digital aktiehandel för privatpersoner till konkurrenskraftiga priser.

Nordnet grundades 1996 som en av Sveriges första internetmäklare och är idag en av de populäraste plattformarna för aktiehandel.

Besök Avanza Besök Nordnet

Avanza vs Nordnet – Vilket plattform passar bäst för dig?

Populäraste plattformarna idag för aktiehandel är idag Avanza och Nordnet. I grunden två snarlika plattformar, men när man tittar närmare så finns det skillnader bolagen emellan. I den här guiden kommer jag påvísa dessa skillnader samt berätta vilket plattform jag själv använder.

Avanza vs Nordnet – Courtage

Prislista Avanza (gäller vid köp på stockholmsbörsen & first north)

avanza vs nordnet

[table id=3 /]

* Courtageklass “Start” gäller om du aldrig haft 50 000 kr eller mer i samlat sparande hos avanza. Om du uppnår 50 000 kr eller gör fler än 500 affärer under en 12-månadersperiod placeras du automatiskt i courtageklass Mini och kan inte välja Start igen.

Prislista Nordnet (Gäller vid köp på huvudbörsen i respektive land i norden)

Nordnet vs Avanza

[table id=2 /]

Dessa priser gäller för köp av aktier på huvudbörserna för nordiska länder för Nordnet. 

Prislista Nordnet – Handel utanför norden

[table id=1 /]

Avanza vs Nordnet – Verktyg

Både avanza och nordnet har användarvänliga, funktionella och snygga plattformar på såväl dator som mobil. Nordnet lanserade i slutet på 2018 en ny app för iPhone, som togs emot väl. Appen har idag 4,2 stjärnor i app store. Det räcker dock inte för att klå avanza som idag har 4,6 stjärnor. 

Gränssnitten i dator har nyligen uppdaterats från båda aktörerna. Båda är enkla, funktionella och trevliga att arbeta i. Jag föredrar själv avanza före nordnet gällande gränsnittet.

Överföring av pengar

Båda bankerna erbjuder “vanlig” banköverföring som tar 1-2 bankdagar. Det som skiljer är att Nordnet erbjuder swish, medans avanza erbjuder direktinsättning som har några begränsningar. Swish hos nordnet funkar alla dagar och tider förutom mellan 00:55 – 05:00. För direktinsättning till avanza är tiden mer begränsad. Den är öppen mellan 07-23 på vardagar och 08-23 helger samt fungerar endast om du skickar pengar från någon av storbankerna, dvs SEB, Handelsbanken, Nordea, Swedbank och Danske Bank.

Fonder utan avgifter

Avanza Zero vs Nordnet Superfonden

Båda fonderna är indexfonder som är baserade på index på Stockholmsbörsen. Detta är ett bra alternativ för att månadsspara och låta pengarna växa, istället för att spara på ett sparkonto. Gemensamt för båda fonderna är att båda är helt avgiftsbefriade.

Skillnaderna på fonderna är följande:

Avanza Zero följer SIX30RX-index som följer de 30 värdemässigt mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Den har i dagsläget rating 2 av 5 stjärnor enligt Morningstar

Nordnet superfonden följer OMXSBGI-index som är uppbyggt kring de 70 värdemässigt mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. Den har i dagsläget rating 3 av 5 stjärnor enligt Morningstar.

Avanza vs Nordnet – Summering

Om du är intresserad av aktiehandel är både Nordnet och Avanza två bra plattformar att använda. Min rekommendation är att du skapar ett konto hos vardera och bildar dig en egen uppfattning om skillnaderna. Jag använder Avanza idag, från att tidigare använda Nordnet. Anledningen var att avanzas app var mycket bättre vid tillfället. Jag rekommenderar att använda Avanza.

Besök Avanza Besök Nordnet

Vad tycker du om guiden? Ge ditt betyg här!

[site_reviews_form assigned_to=”324″ hide=”name, title, content”]