Google Ads – Nybörjarguide – Första delen

Uppdaterad Augusti 2020

Google Ads – Introduktion

Intresserad av att lära dig om Google Ads? Perfekt, då har du kommit rätt. Jag arbetar dagligen med Google Ads för mina kunders räkning. Här en guide för att du ska kunna påbörja din annonsering på Google. Introduktionen är uppdelad i sex etapper och kan med fördel läsas i turordning. I den första delen kommer vi att gå igenom varför du ska annonsera på Google och hur du sätter igång.

Nu fokusera vi på dig och din plan med att marknadsföra via Google. Först och främst, vad är målet med annonseringen? Svaret på den frågan är ju såklart att öka trafiken till sajten. För om vi ökar trafiken till sajten så ökar vi chansen till försäljning. Inga konstigheter. Men om man säljer tjänster då? Frågar du. Svaret är enkelt, syns du inte, finns du inte. Alla googlar idag. Så även om du säljer IT-tjänster med långa säljprocesser, har en extrem nischad och liten målgrupp som dessutom kräver en stor presentation och därefter veckor av förhandling innan ett avtal är skrivet, så bör du finnas på Google.

Google ads – Introduktion – Del 2 – Hur börjar du med annonseringen?

Del två handlar om hur man startar igång och vilka annonsformat som man kan nyttja.

Det är enkelt att starta igång. Du går in på ads.google.com och skapar konto, fyller i vilka sökord du vill synas på, skapar annonser och börjar annonsera. Låter enkelt va? Jag håller med. Tyvärr är det lika enkelt att bränna upp sin budget, som Gudrun Schyman gjorde i almedalen 2010, på sökord som inte alls är relevanta och som inte genererar rätt besökare till sin sajt. Det är därför min guide finns, för att undvika just det.

Först och främst, vilka typer av annonser finns det på google ads?

Textannons

exempel-google-ads-textannons

Textannonserna består i huvudsak av tre rubriker och två beskrivningar. Utöver dessa tillkommer tillägg som länkar till andra delar av sidan, telefonnummer, korta beskrivningar av tjänster, USP:ar, priser, kampanjinfo och så vidare. 

Här bör du ha tre varianter av textannonser till respektive sökord. Detta för att kunna testa olika varianter kontinuerligt och få in data på vilka annonser som presterar bäst utifrån antalet klick i förhållande till antalet visningar.

Displayannonser

exempel-google-ads-display

Displayannonser. Bilder, som även kan röra på sig, som du ser på olika sajten och appar som är anslutna till google nätverk adsense för att kunna visa annonser och tjäna pengar. Många nyttjar detta till att visa annonser mot tidigare webbplatsbesökare, det kallas även för retargeting.

Shoppingannonser

exempel-google-shopping-gitarrer

Visas överst i sökresultat på mobil och till höger om sökresultatet på dator. Utgår ifrån e-handlares produktflöden som är skapade efter lagerstatus. På så sätt visas produkter som endast finns i lager.

Videoannonser

Varit inne på youtube någongång? Njutit av reklamen som kommer innan klippet på söta kattungar? Där har vi videoannonserna. Finns i flera olika format, både kortare som inte går att klicka bort, och längre som går att ta bort efter ett visst antal sekunder.

exempel-video-annons-youtuve

Del tre förklarar vad nyckeltalet “kvalitetsresultat” är för något och varför det är viktigt att hålla koll på.

För att Google ska ge så bra resultat som möjligt i vid varje sökning är det en faktor som är viktigast, relevans. Om resultatet är relevant är det troligare att användaren blir nöjd med resultatet och fortsätter att använda googles sökmotor i framtiden. För att avgöra och premiera annonser som är just relevanta i förhållande till sökningen har google skapat ett kvalitetsresultat. Kvalitetsresultatet är ett nyckeltal som ges till sökord i ett google ads konto. Skalan är mellan 1-10 där 1 är lägst och 10 är högst. 

Vad är de tre faktorerna som avgör googles kvalitetsresultat (även kallad quality score)?

  1. Förväntad klickfrekvens (kallas även för CTR, Click through rate)
  2. Annonsens relevans i förhållande till sökfrågan (Kallas även Ad relevance)
  3. Landningssidan. Vilken upplevelse som besökaren får av målsidan och hur relevant den är i förhållande till både sökningen och annonstexten.

Vid varje sökning genomförs en auktion som avgör om och vart ens annons placeras i sökresultatet. Auktionen består av två faktorer; bud (det man är beredd att betala för ett klick) gånger kvalitetsresultatet. Då får man en annonsranking (även kallat ad rank).

Här kommer ett exempel på hur viktigt kvalitetsresultat är i en budgivning.

Sökterm: “Bra fotbollsskor”

 

BudgivareBudKvalitetsresultatAnnonsranking
Nike10660
Adidas11555
Reebok8864
Puma13452

Här vinner Reebok med annonsrankning 64, även fast budet är klart lägre än de andra budgivarna.

Uträkningen är: Bud x Kvalitetsresultat = Annonsranking

Del tre handlar om att förstå hierakin i strukturen.

Kampanj

Föräldern i strukturen. Exempel: Jag säljer korvar, köttbullar och kanelbullar på nätet. Då skulle jag ha tre kampanjer för dessa kategorier. En som heter “Lukas Livs | Korvar”, “Lukas Livs | Köttbullar” och “Lukas Livs | Kanelbullar”.

Annonsgrupper

Fokus på korv-kampanjen. Vad ska jag döpa mina annonsgrupper till? Dom namnger jag efter vilka typer av korvar. “Kabanoss”, “Chorizo” , “Lammkorv”, “ost/bacon korv”.

Sökord

Vilka sökord ska jag ha i respektive annonsgrupp då? Samma. Så i annonsgruppen “Kabanoss” har jag sökordet “kabanoss”. Men om korvätarna där ute söker på “jag vill köpa kabanoss”. Kommer sökordet “kabanoss” fixa så att annonserna syns? En utmärkt fråga! Det för oss in på vilka matchningstyper vi kan skriva sökorden i – häng med!

Struktur i Google Ads

Google-ads-struktur

Del fyra handlar om att vilka fyra olika matchningstyper som finns tillgängliga och när man ska använda vilken.

I Google Ads finns fyra matchningstyper. Exaktmatchat, frasmatchat och modifierat bredmatchat och bredmatchat.  

Exaktmatch: Betecknas med [ framför och ] efter ordet såhär: [kabanoss]. Triggas när en användare skriver enbart “kabanoss” i sökrutan. Kan utvidgas automatiskt och kallas då för exakt matchning (liknande variant) och kan triggas på sökningen “kabanos”, då sökmotorn förstår att båda orden har samma sökavsikt.

Frasmatch: Betecknas med “framför och “ efter ordet t.ex. “kabanoss”. Triggas när användaren skriver en sökmening med ordet “kabanoss” med t.ex. “Vart finns sveriges bästa kabanoss?” 

Modifierad bredmatchning: Betecknas med + framför och + efter såhär:  +kabanoss triggas, precis som frasmatchat, så länge ordet kabanoss är med t.ex. “Vart finns sveriges bästa kabanoss?”

Bredmatchning: Har ingen beteckning. Här skriver man endast sökordet. Annonserna visas i sökningar som innehåller felstavningar, synonymer, relaterade sökningar eller andra relevanta varianter. Här avgör Google om annonsens ska triggas eller inte. Enligt min erfarenhet fungerar detta dåligt och jag rekommenderar ingen att använda det. Det innebär att annonser kan triggas på sökningar med låg relevans och därmed ej optimal användning av budgeten.

När ska man använda respektive matchningstyp?

Exaktmatchning: Dina viktigaste och mest konverteringsdrivna söktermer ska vara exaktmatchade. Dels ökar det dina möjligheter att optimera budjusteringar och målgruppsjusteringar och dels ökar det dina möjligheter att få ett högt kvalitetsresultat.

Frasmatchning: När det är en mening som ska vara med i sökningen för att du ska vilja annonsera. Om du säljer duschar till katter vill du säkerställa att du endast annonserar mot söktermer kopplade till kattduschar, inte bara duschar. Då kan du nyttja frasmatchat och annonsera mot exempelvis “dusch till katt”. Så länge frasen “dusch till katt”, i exakt den ordningen, är med så kommer sökningen triggas och du kommer vara med i auktionen. Det innebär att sökningen “jag vill köpa dusch till katt” kommer triggas, medans sökningen “jag vill köpa dusch” inte kommer triggas.

Modifierad bredmatchning: Kan användas med fördel när du vill annonsera mot söktermer som innehåller ett eller flera ord, oavsett ordning. Exempel: Du säljer kolgrillar och har rea. Då vill du annonsera mot “+kolgrill +rea”. Så länge orden kollgrill och rea är med så kommer annonsen triggas, oavsett ordning.

Bredmatchning: Aldrig. Denna ger fritt spelrum för Google att annonsera mot synonymer till dina sökord. Jag har sett flertalet exempel där företag köper annonser mot sökningar med noll procent relevans.

Del fem handlar om vad konverteringsspårningar är, varför det är så viktigt, och vilka verktyg som man kan använda gratis för att få det på plats.

Att ha en korrekt spårning vid annonsering på Google Ads är av största vikt. Detta för att dels kunna mäta effekten av annonseringen, men även för att öka möjligheterna till att optimera kontot. Vi vill kunna följa vad användarna som har hittat till din sajt via olika sökningar gör på sajten för att avgöra avkastningen. Vad krävs då för att sätta upp en korrekt konverteringsspårning?

  1. Google Tag Manager. Ett gratisverktyg som används för att hantera taggar på en sajt. Vad är då en tagg? Det är ett stycke kod som används för att skicka information till olika verktyg, t.ex. Google Analytics och Facebook Pixeln. Det går även att sätta upp olika typer av spårningspunkter, utan att behöva skapa koden själv, så att man kan spåra om någon exempelvis skickar in ett kontaktformulär.
  2. Google analytics. Ett gratisverktyg som används för att mäta trafiken till din sajt och se vilket beteende dina besökare har. Här får du information om vart dom kommer ifrån, hur länge dom stannar, vilka sidor personerna besöker och så vidare.

************* Första guiden är slut *****************************

Har du fått blodad tand och vill lära dig mer? Kul. Nästa del kommer handlar om hur du enklast gör för att starta igång ett konto och sätter upp en enkel kontostruktur. Jag arbetar med det just nu, så du får uppvisa ditt tålamod och se till att kika in här regelbundet för att ta del av nästa guide.

Så länge, har du planer på att börja spara i aktier och fonder? Vet du inte om du ska använda Avanza eller Nordnet? Här är min jämförelse av dessa två aktörer.