Läs detta innan du investerar i bitcoin 2021

Intresserad av att investera i bitcoin? Jag förstår det. Prisutvecklingen har varit galen och jag hoppade själv på tåget tidigt 2019. För att kunna ha is i magen och vara långsiktig, som är av största vikt vid större investering, gäller det att förstå vad man investerar i för att kunna göra estimat på framtida avkastning samt klara av en miljö med hög volatilitet (priset går kraftigt upp och ner).
bitcoin

Bitcoin (BTC)

$ 51,132.00

Vad är bitcoin?

Bitcoin är en kryotovaluta på internet som består av ett nätverk av datorer som tillsammans skapar en blockkedja. På senare tid har det kallats för “det digitala guldet” på grund av värdeökningen, inflationen (mer info längre ner) och tillgängligheten dygnet runt, året runt.

Hur fungerar bitcoin?

Blockkedjan registrerar alla transaktioner och skapar block utav det. Det innebär att alla transaktioner som har gjorts med bitcoin alltid kommer finnas att se i blockkedjan. Personerna som tillhandahåller datorerna tävlar om att få sitt block med i kedjan (kallas “miners”) och den som vinner blocket får i sin tur samtliga transaktionsavgifter i blocket samt en belöning på ett fast summa bitcoin. Detta säkerställer att det alltid går att skicka bitcoins till varandra samt att kedjan håller hög säkerhet.

Om du vill läsa mer om bitcoin, hur mining-processen går till och incitamentet till den höga säkerheten kan du läsa om här

En annan viktig del i bitcoin är inflationen. Var fjärde år sker det en halvering av antalet belöningar som “miners” får. Det betyder att det skapas mindre bitcoins var fjärde år. Det är dessutom en inbyggd total begränsning av antalet bitcoin till 21 miljoner stycken. Enligt investopedia kommer vi nå det antalet år 2140, Det innebär att sannolikheten är större att, så länge människor fortsätter att köpa & använda bitcoin, då kommer valutan att öka i värde.  Estimering utifrån den klassiska kapitalistiska teorin: utbud och efterfråga. 

 

Bitcoin halverning

Bitcoin halverning

Varför är bitcoin och kryptovalutor så revolutionerande?

Möjligheten till att skicka pengar till personer dygnet runt, oavsett vart på planeten personer befinner sig, är fantastisk. Till det kommer inga krav på typ av anställning, historik eller vilken stat du tillhör. Idag står många människor utanför det finansiella systemet, utan möjlighet till att skaffa ett bankkonto. Det är ett exkluderande system som enbart gynnar bankerna och staterna. Krypto demokratiserar finansvärlden. 

Utöver det finns det inbyggda parametrar i vissa valutor, till exempel bitcoin, som gör den till en utmärkt kandidat för att få sitt kapital att växa. Vi i västvärlden lever idag i en situationen med låga räntor som resulterar i en övervärderad aktie- & fastighetsmarknad eftersom det är historiskt billigt att låna pengar. Samtidigt trycker stater pengar i allt större takt till följd av en sämre ekonomisk tillväxt, vilket gör att utbudet ökar och därmed minskar värdet på den nationella valuta. Kryptovalutor som bitcoin utgör då, enligt min mening, ett utmärkt skydd mot inflation. Detta på grund av strukturen med antal nya bitcoins som tillverkas & halveras var fjärde år. Nog om teorin och argument för bitcoin. Nu ska vi bli mer konkreta, följ med!

Hur investerar jag i bitcoin? Steg 1

  • 1. Skaffa wallet
  • 2. Köpa bitcoin
  • 3. Sälja Bitcoin
  • 4. Deklarera ev. vinst.

 

Först måste du skaffa en plånbok att förvara dina bitcoins i. När den är på plats finns det flera sätt att köpa på. Det vanligaste sättet är att köpa på en exchange. Där uppger du din adress till din wallet och köper med din fiat-valuta. Inom 10-20 minuter finns dina bitcoins på din wallet.

Här är ett urval av exchanges som man kan använda

Crypto.com

Binance.com

Coinbase.com

Bt.cx (svensk exchange, erbjuder swish)

Vilken plånbok ska man ha för bitcoin? Steg 2

Det finns olika varianter på plånböcker. Jag rekommenderar alltid att använda wallet som är cold storage. Det innebär att dina bitcoins ligger lokalt lagrad i en hårdvara, utan uppkoppling till internet och därmed är du skyddad mot eventuella hackerattacker. 

Jag använder följande wallet: Ledger.com

Följande variant finns även: Trezor.com

Det finns appar som förvarar dina bitcoins på mobilen,

iPhone

Trustwallet.com

Android

Trustwallet.com

Sedan kan man ha sin wallet på sin desktop. Det rekommenderar jag inte. Om man mot förmodan vill ha det ändå har dessa tre aktörer fått bra kritik från användarna

Exodus.io

Sista alternativet är att man har sina pengar på sitt konto hos sin Exchange. Det ska man enbart ha om man har för avsikt att sälja eller byta kryptovaluta. 

Hur deklarerar man bitcoin? Steg 3

Man kan göra det själv, eller ta hjälp. Jag rekommenderar tjänsten koinly som gör arbetet åt dig. Se till att ha den när du gör din första försäljning, så att din deklaration blir komplett. Skaffa ditt konto här.

Detta är att skrapa på ytan kring info om bitcoin och kryptovalutor. För den som vill lära sig mer på djupet om bitcoin eller kryptovalutor rekommenderar jag ivanontech academy som jag själv använder.

Nästa gång jag publicerar innehåll kommer det handla om ethereum. Stay tuned amigo!

Kan man tjäna ränta på sina bitcoins?

Absolut. Precis som du kan få ränta på dina pengar på banken finns det aktörer som gör det på dina kryptovalutor.

Nexo

Blockifi

Vill du läsa mer om hur man kan förbättra sin privatekonomi? Läs min artikel om Anyfin här!

 

 

Lukas Jakobsson